Wandelroutes & tips van de dokters!

wandelen met de dokter huisarts huisartsenpraktijk heer looprecept maastricht

Lieve Patiënten en buurtbewoners,

De regering heeft nieuwe beperkende maatregelen ingevoerd. Helaas zijn ze nodig om het Covid19-virus onder de duim te krijgen. Veel zaken waar we plezier aan beleven, zoals sporten, kunnen tijdelijk niet meer, of niet zoals we dat gewend zijn. Toch zijn er ook nog mooie dingen die wel kunnen, zoals: Wandelen!

Wandelen

Wandelen is supergoed voor u. Goed voor uw fysieke en mentale conditie, voor uw hart, tegen overgewicht, het verlengt de levensduur en verbetert zelfs uw geheugen! Zie ook dit overzicht:

wandelen met de dokter huisarts huisartsenpraktijk heer maastricht

Het is bovendien makkelijk, eenvoudig en goedkoop. Dus wat houdt u tegen? We wonen ‘hier’ met zijn allen in het Heuvelland, een uniek stukje Nederland. Op een steenworp afstand van de praktijk liggen tientallen prachtige wandelroutes, zie dit plaatje. Ze voeren u langs de mooiste plekjes bij Heer, Scharn, Bemelen, Berg, Cadier & Keer en Meerssen. En de herfst maakt alles nog mooier!

Wandelen met de dokter

Zelf heb ik het afgelopen jaar met erg veel plezier gewandeld.  Ik zou graag, zodra de maatregelen het toelaten, ook samen met patienten en buurtbewoners willen gaan wandelen om ook u de voordelen te laten ervaren. Voorlopig zult u het vanwege de geldende maatregelen echter met maximaal 1 maatje moeten doen.

Wandelroutes

  • Nieuw: Wandelroutes – Wandelgids Zuid-Limburg (Winnaar van de VVV Zuid-Limburg Innovatieprijs 2021!) Op deze site vind je niet alleen routes voor Zuid-Limburg, maar ook voor Midden, Noord en Belgisch Limburg, de Ardennen en nog veel meer. Alles is handig gesorteerd en te zoeken op plaats, lengte etc. en de routes zijn erg goed beschreven en uit te printen.
  • De VVV biedt een routekaart aan voor het Heuvelland-West. Alle routes zijn rondwandelingen en zijn keurig gemarkeerd met de bekende gekleurde paaltjes. Twee van mijn favoriete routes lopen pal langs de praktijk. Het zijn de zwarte (7,5 km Cadier en Keer) en de roze (9,5 km Berg). Ze lopen in Heer over de Molenweg dus u kunt zo instappen!
  • Wilt u Heer liever niet uit? Er is nog een alternatieve route langs 12 beschilderde trafohuisjes (waarvan er 1 achter de praktijk ligt in de Kelvinstraat).
  • Een prachtige tip van een patient, deze Camini’s: 11 mini-pelgrimroutes in Zuid-Limburg.
  • Op wandel.nl staan 10 mooie routes in Zuid-Limburg varierend van 5 tot 23 km, omgeving o.a. in Maastricht, Valkenburg, Margraten en het Geul- en Gulpdal,
  • Of check de Route du Vins, Soms de mooiste wandelroute van Limburg genoemd, die u langs Limburgse wijngaarden voert in de buurt van Eys en Wahlwiller.
  • Voor gevorderden: de Wolfskoproute in Cadier en Keer, Eijsden, Bemelen. Tijdens deze lange wandelroute, van ongeveer 21 kilometer, word je langs de meest bijzondere flora en fauna geleid. Ervaar en beleef de unieke krijtrotsen bij de Bemelerberg, leg je hand op Europa’s grootste vuursteenbank ‘de Wolfskop’ en ervaar de indrukwekkende vergezichten.

Tips

  • Houd rekening met je eigen grenzen. Loop niet meteen te hard van stapel.
  • Neem een flesje water mee voor onderweg.
  • Draag bij voorkeur (half-)hoge wandelschoenen. Deze bieden betere steun voor uw enkelbanden

Met hartelijke groet,

Marjolijn Uitterhoeve
# Team Dokters van Hier