AstraZeneca alleen voor patienten van 60 jaar en ouder

Huisartsenpraktijk huisarts heer maastricht griepspuiten COVID vaccinatie Corona

Beste Patienten,

We merken dat de ontwikkelingen rondom het AstraZeneca-vaccin een hoop vragen oproepen. Dat is begrijpelijk en we willen u daarom hier zo goed mogelijk over informeren.

Op Thuisarts.nl staat een artikel waarin duidelijk uitgelegd wordt hoe het verder gaat met de vaccinaties met AstraZeneca. Hieronder staat de inhoud van het artikel;

Voordeel van prik tegen corona veel groter dan kans op erge bijwerking

Er is een hele kleine kans op een ernstige bijwerking na een prik van AstraZeneca. Dit kan gebeuren binnen 14 dagen na de prik. Deze bijwerking is trombose (klonten bloed in een bloedvat) samen met te weinig bloedplaatjes.

Deze zeldzame bijwerking komt vooral voor bij mensen jonger dan 60 jaar. Daarom krijgen in Nederland alleen nog mensen van 60 jaar en ouder de prikken van AstraZeneca.

Bij mensen van 60 jaar en ouder is het voordeel van de prik tegen corona veel groter dan de kans op bijwerkingen. Bij die mensen is de kans op blijvende problemen door corona namelijk veel groter. Na een prik is de kans op blijvende problemen heel erg klein.

Bent u jonger dan 60 en heeft u al een prik van AstraZeneca gekregen?

U kunt veilig de tweede prik van AstraZeneca halen. Tot nu toe heeft niemand op de wereld de ernstige bijwerking gekregen na de tweede prik van AstraZeneca.

Indien u geen tweede vaccinatie met AstraZeneca wenst, is er momenteel geen alternatief in de vorm van een ander vaccin. U blijft dan deels gevaccineerd en bent dan in mindere mate beschermd.

(Thuisarts.nl 12 april 2021)

Folder: Vaccin in het kort

Naast het artikel op Thuisarts.nl is er ook de folder ‘Vaccin in het kort’. In deze folder staat op één A4 in begrijpelijke taal de belangrijkste informatie over het AstraZeneca-vaccin, zoals de werking en de bijwerkingen. U vind de folder hier.

Wilt u op de hoogte blijven, kijk dan vooral op  coronavaccinatie.nl, de website van de overheid. Bij vragen of twijfels kunt u bellen met het RIVM: 0800-1351 of kunt u terecht op de website.

Team Dokters van Hier